Excite

Val af door van jezelf te houden

Afvallen houdt onder andere in dat je minder moet gaan eten en meer moet gaan bewegen. Maar er is nog een belangrijk aspect dat volgens Amerikaans en Portugees onderzoek uitermate belangrijk is. Wie van zichzelf houdt, valt makkelijker af!

Dat een goed zelfbeeld bevorderlijk is voor het verliezen van gewicht bleek uit een rapport van Portugese en Amerikaanse wetenschappers. Voor het onderzoek werd een groep vrouwen in twee delen gesplitst. Waar de ene helft voorlichting kreeg over gezonde voeding en stressmanagement, kreeg de andere in dertig groepssessies te horen over zaken als beweging en het verbeteren van het zelfbeeld.

Door de sessies werd het zelfbeeld van de vrouwen beter. In een jaar tijd verloor de laatste groep gemiddeld 7% lichaamsgewicht, 5% meer dan de groep die de therapie niet had gehad.

Volgens Dr. Texteira van de Technische Universiteit van Lissabon heeft het opvijzelen van het zelfbeeld een uiterst positief effect. ‘Mensen met overgewicht en obesitas hebben vaak een laag zelfbeeld. Dit leidt vaak tot emotie-eten en strengere eetpatronen en zijn daarom obstakels om gewicht te verliezen. Uit ons onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen het verbeteren van het zelfbeeld, vooral het terugdringen van de zorgen over andermans mening, en de positieve veranderingen in het eetgedrag.’

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021