Excite

Vasten is gezond

Vasten gebeurt in Nederland eigenlijk alleen om religieuze redenen, bijvoorbeeld in de aanloop naar carnaval of het Suikerfeest. Maar volgens wetenschappers zou het goed zijn als we het wat vaker zouden doen. Door te vasten lopen we namelijk minder kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Wetenschappers van het Intermountain Medical Center Heart Institute kwamen er achter dat de bloedsuikerspiegel daalt na 24 uur gevast te hebben. Hierdoor hoeft het lichaam minder hard te werken om dit op een gezond peil te houden, waardoor de kans op suikerziekte afneemt.

Opvallend is dat het cholesterolgehalte in het etmaal zonder voedsel wel steeg. Omdat het lichaam geen glucose meer binnen krijgt, begint deze cholesterol te produceren. Daardoor is het menselijk lichaam in staat om vet om te zetten in energie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een dertigtal proefpersonen, die een etmaal moesten vasten en daarna een etmaal gewoon mochten eten. Door middel van diverse testen werd vervolgens het risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte gemeten.

Hoewel de onderzoeksresultaten suggereren dat vasten een gezonde gewoonte is, zal het nog wel eventjes duren voordat dokters het gaan aanbevelen. De effecten op korte termijn lijken positief, maar onderzoek naar langetermijneffecten zal nog moeten worden uitgevoerd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker CFleenor

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021