Excite

Veel mensen hebben onbewust slaapapneu

Veel mensen die last hebben van slaapapneu, weten niet dat ze de slaapstoornis onder de leden hebben. Dat blijkt uit een onderzoek onder 4000 werknemers van Philips. Van hen heeft 6,4 procent last van slaapapneu, waarbij tijdens de slaap de adem stokt. Vier op de vijf mensen met slaapapneu zijn zich zelfs helemaal niet bewust van de aandoening.

Apneuvereniging

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Twente, de ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips. Piet-Hein van Mechelen van de ApneuVereniging geeft maandag aan dat het aantal mensen met de aandoening een stuk hoger lag dan verwacht. "De cijfers zijn veelzeggend. Philips heeft een laag ziekteverzuim en dus een gezonde populatie."

Ademhaling komt tot stilstand

Slaapapneu is een slaapaandoening, waarbij 's nachts de ademhaling tot stilstand komt. De perioden van ademstilstand variëren tussen de 15 en 30 seconden. Duurt de periode langer dan wordt er onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolzuurgas uitgeademd. De hersenen worden dan geprikkeld om wakker te worden.

Gevolgen slaapapneu

De verstoringen in de slaap kunnen nare gevolgen hebben. Je raakt vermoeid, waardoor mensen chagrijnig worden en soms zelfs depressief. Ook is de kans groter op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. "Slaapapneu is prima te behandelen, maar het is een sluipmoordenaar. Het nare is dat het onomkeerbare gevolgen kan hebben, zoals een hartinfarct", zegt Van Mechelen. "Pas achteraf hebben mensen door dat hun klachten veroorzaakt werden door slaapapneu en niet door iets anders."

Behandeling slaapapneu

De behandeling van slaapapneu is afhankelijk van de reden dat de ademhaling wordt verstoord. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, of slapen in een verkeerde houding. In sommige gevallen is een operatie nodig. Om slaapapneu te ontdekken heeft Van Mechelen heeft één belangrijk advies: "Luister naar je partner, die kan namelijk horen dat de adem stilvalt tijdens de nachtrust."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020