Excite

Veelal erg pijnlijk: blindedarmontsteking

De blindedarm is een zakvormig uiteinde van de dikke darm en bevindt zich rechts onder in de buik. In het verlengde hiervan ligt een wormvormig aanhangsel. Wanneer gesproken wordt over een blindedarmontsteking, wordt eigenlijk bedoeld dat het wormvormig aanhangsel aan de eigenlijke blindedarm ontstoken is. Blindedarmontsteking heet in medische termen appendicitis.

Feiten over appendicitis

Het wormvormig aanhangsel van de blindedarm is een 'rudimentair' orgaan. Dit betekent, dat het orgaan voor zover wij weten geen enkele functie heeft. Een blindedarmontsteking wordt dan ook verholpen door het betreffende orgaan, de appendix - vandaar ook de naam 'appendicitis' - operatief te verwijderen.

Symptomen van een blindedarmontsteking

De diagnose 'blindedarmontsteking' is soms niet altijd even gemakkelijk te stellen, omdat de symptomen bedrieglijk kunnen zijn en ook kunnen wijzen op andere aandoeningen.

De klachten beginnen vaak met buikpijn rechts onderin, soms ook inclusief pijn in de streek rondom de navel. Ook kan de patiënt misselijk zijn, al dan niet gepaard met braken en/of koorts. Deze pijn wordt na verloop van tijd erger, vooral tijdens beweging, diepe ademhaling en aanraking van het ontstoken gebied. Vooral dit laatste is een typisch kenmerk van blindedarmontsteking: een pijnlijke rechter onderbuik bij indrukken van het gebied, maar ook het weer weghalen van de hand geeft pijnscheuten.

Let op: wanneer iemand een blindedarmontsteking krijgt tijdens haar zwangerschap, zal de pijn over het algemeen hoger zitten, omdat de darmen omhoog gedrukt worden door de baarmoeder.

Hoe ontstaat een blindedarmontsteking?

Een ontsteking aan de blindedarm ontstaat over het algemeen door een bacteriële infectie. Ook het hebben van draadwormen kan leiden tot appendicitis.

Diagnose en behandeling van een blindedarmontsteking

Wanneer de huisarts een blindedarmontsteking vermoedt, zal hij/zij de patiënt doorverwijzen naar het ziekenhuis. Hier zal een echo gemaakt worden om de diagnose te bevestigen. Wanneer er inderdaad sprake is van appendicitis, wordt de patiënt geopereerd en wordt het ontstoken orgaan verwijderd. Na de operatie volgt vaak nog een antibioticakuur.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021