Excite

Verband tussen passief roken en psychische problemen

Kinderen en tieners die passief roken hebben een grotere kans op mentale stoornissen zoals depressies, paniekaanvallen en ADHD. Passief roken is hetzelfde als 'meeroken': het inademen van rook wanneer bijvoorbeeld ouders of andere familieleden regelmatig een sigaret opsteken.

Amerikaans onderzoek heeft dit uitgewezen. In één van de eerste grote onderzoeken naar de relatie tussen meeroken en mentale problemen, hebben wetenschappers 3.000 kinderen tussen de acht en de vijftien onderzocht. Er werd gekeken naar de hoeveelheid rook die hun lichamen was binnengedrongen en in welke mate ze last hadden van mentale stoornissen.

Uit de resultaten bleek dat er inderdaad een verband zou kunnen zijn tussen passief roken en depressiviteit, angstaanvallen en ADHD. Toch had het resultaat een aantal tekortkomingen. De mentale problemen van de kinderen werden getest aan de hand van enquêtes en de onderzoekers hadden geen toegang tot dossiers waarin de psychische geschiedenis van de kinderen en hun families te vinden is.

Toch stapelt het bewijs dat passief roken schadelijk is voor de geestelijke gezondheid zich op, zo stelt Huffington Post. Vorige maand kwam er een onderzoek in de publiciteit waaruit bleek dat niet-rokende, zwangere vrouwen door passief te roken 23 procent meer kans hadden op een miskraam. Dat meeroken schadelijk is, hoeft niet meer bewezen te worden. Hoe schadelijk het precies is, daar valt nog veel winst op te behalen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker francoiskarm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020