Excite

Vergeetpil komt steeds dichterbij

Zou het niet gemakkelijk zijn om vervelende herinneringen met één pilletje uit te wissen? Het zou straks zo maar eens mogelijk zijn. Wetenschappers hebben een medicijn ontdekt dat de pijn van slechte herinneringen helpt te verzachten, door je hoofd te ‘overspoelen’ met gevoelens van veiligheid en zekerheid.

Deze techniek zou ik de toekomst wel eens gebruikt kunnen worden om mensen die lijden aan een fobie te helpen met hun angsten. Ook zijn er mogelijkheden voor soldaten, die in de oorlog verschrikkelijke dingen hebben gezien.

Het product werd ontdekt door wetenschappers die in opdracht van de Amerikaanse regering werken. Volgens hen worden de slechte herinneringen niet volledig gewist, maar wordt er een gevoel van veiligheid en positiviteit opgewekt, waardoor het makkelijker is om er mee om te gaan.

Er zouden zelfs mogelijkheden zijn om de pil te gebruiken tegen verslavingen. Dat idee wordt op dit moment verder uitgewerkt. Bovendien zal er gekeken worden of meer beweging ook kan helpen bij het verminderen van of beter omgaan met angsten.

Het is niet de eerste keer dat er aan zo’n pil gewerkt wordt: vorig jaar ontdekten Nederlandse wetenschappers al dat er bepaalde bètablokkers waren die gebruikt werden tegen hartziekten, maar die ook gebruikt konden worden om slechte herinneringen te verjagen.

Zo lang deze pil er niet is, zijn er een aantal andere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat slechte herinneringen geen vat op je krijgen. Zo zou het bijvoorbeeld helpen als je tijdens een ernstige gebeurtenis je bovenlip stijf houdt.

Afbeelding: Flickr account Lucas Schuch

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021