Excite

Verkoeling nodig? Volg deze tips bij hitte

Het is al een dag tropisch warm en inmiddels zijn veel mensen toe aan verkoeling. Vooral voor ouderen en jonge kinderen kunnen deze zomerse dagen voor gezondheidsproblemen zorgen. Daarom kun je met deze plotselinge hoge temperaturen vast wel wat tips bij hitte gebruiken. Want hoe houd je je lichaamstemperatuur onder controle bij deze extreme warmte?

Werken bij hitte

Tropische temperaturen kunnen je beperken bij je baan. Werken bij extreme hitte is ook niet altijd gezond. Denk aan bouwvakkers, of mensen die de hele dag drankjes rondbrengen op een zonnig terras. Zeker voor zwangere vrouwen en mensen met een slechte conditie kan de combinatie van een hoge luchtvochtigheid en grote zonnekracht gevaarlijk zijn. Las daarom bij zwaar lichamelijk werk regelmatig pauze of vraag om aangepaste werktijden met een tropenrooster. Vermijd werken in de volle zon en zoek de schaduw op tussen 12 en 16 uur.

Tips bij hitte

Tikt de temperatuur buiten zo langzamerhand al de dertig graden aan? Stop dan in ieder geval met zwaar lichamelijk werk en volg deze tips bij hitte op.

  • - Drink veel water of thee om je vochtbalans op pijl te houden en je lichaamstemperatuur te doen dalen. Vermijd alcohol en ijskoude dranken, want daar krijg je het juist extra warm van. Vul je vochttekort verder aan met vers fruit, zoals watermeloen, aardbeien, frambozen en mango.
  • - Logisch of niet, maar draag luchtige kleding van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. Als je veel buiten bent, kies dan voor lichte kleuren en draag een petje tegen een zonnesteek. Smeer jezelf ook goed in om je huid te beschermen tegen de zon.
  • - Blijf weg van elektronische apparatuur zoals computers en keukenapparatuur, omdat deze warmte veroorzaken. Laat ook de lampen in je huis uit. Natuurlijk is een ventilator of een (mobiele) airco wel een goed idee voor extra verkoeling. Zet ’s avonds als het koeler wordt ramen en deuren open.
  • - Nog steeds te warm? Neem dan een lauwwarme douche. Als je niet de mogelijkheid hebt om te douchen, houd dan je polen onder de kraam of koel je nek af met een koud washandje. Een koel voetenbad kan ook voor verkoeling zorgen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020