Excite

De winter op komst? Er ligt weer verkoudheid op de loer!

We kennen het allemaal. Je merkt dat je moe bent als je opstaat en je keel voelt rauw en pijnlijk aan. Een loopneus waarschuwt dat er iets met je aan de hand is. Geen reden tot grote paniek weten de meesten van ons ook. Je hebt waarschijnlijk een heel algemeen kwaaltje te pakken, dat vooral voorkomt in de winter en de herfst: verkoudheid!

Wat houdt verkoudheid precies in?

Wat we in de volksmond verkoudheid noemen, is in wezen een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid of acute virale nasopharyngitis is een infectie van de bovenste luchtwegen (neus en keel) door een virus (meestal een rhinovirus of coronavirus). Volwassenen worden 2-5 keer per jaar verkouden, kinderen veel vaker, soms wel wel 6-10 keer per jaar!

Wat zijn de verschijnselen van een verkoudheid?

Verschijnselen van verkoudheid treden vaak al twee tot drie dagen na de infectie op. Je kan hierbij denken aan: snot in de neus en in de keel, neusverstopping, niezen, hoesten, hoofdpijn en een drukgevoel op de kaken. Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen, die meer last van en hogere koorts kunnen hebben wanneer ze verkouden zijn.

Waardoor wordt verkoudheid veroorzaakt?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. De naam suggereert dat verkoudheid wordt veroorzaakt door afkoeling. Dit verband is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Het is wel een feit dat verkoudheden vooral in de winter en bij koud of regenachtig weer voorkomen, maar dit kan ook andere oorzaken hebben. In dergelijke omstandigheden zitten mensen namelijk veel meer binnen bij elkaar en verluchten minder, zodat de virussen zich veel gemakkelijker kunnen verspreiden dan onder zomerse omstandigheden. Een andere hypothese luidt dat kou de bloedvaten in de bovenste luchtwegen vernauwt, waardoor het afweersysteem minder goed werkt.

Hoe langt duurt een verkoudheid over het algemeen?

Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie. Het beste is dan om een arts te bezoeken.

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Griep wordt veroorzaakt door een gevaarlijker virus dan een verkoudheidsvirus, namelijk het influenzavirus. Griep wordt daardoor ook gekenmerkt door ernstigere ziekteverschijnselen. Hierbij kan je denken aan het meestal snel opkomen van hoge koorts met een flink ziek gevoel en hoesten. De hoge koorts duurt 2-4 dagen en veroorzaakt vaak hoofdpijn en spierpijn. Mensen die meer kans hebben op complicaties bij griep, zijn mensen met een hart- of longziekte, suikerziekte, nierpatiënten en mensen boven de 65 jaar. Deze mensen wordt dan ook aangeraden zich jaarlijks te laten vaccineren (de griepprik).

Wat kan je zelf tegen verkoudheid doen?

Een verkoudheid voorkomen is moeilijk. We komen nu eenmaal buiten en staan in contact met andere mensen. Wel kun je wat doen om de verschijnselen van verkoudheid te verminderen. Als je neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water wat verlichting bieden. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een limonadeglas met lauw water. Doe een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat. Wie vatbaar is voor verkoudheden doet er verder goed aan verslijmende voedingsmiddelen te vermijden of ze te beperken. Melk, melkproducten, granen en graanproducten zijn de meest verslijmende voedingsmiddelen. Rijp fruit en rauwe groenten daarentegen ruimen oude slijmresten op, versterken de slijmvliezen en verhogen de immuniteit in dit kwetsbare gebied!


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021