Excite

Verlaag mijn cholesterol waarde!

Hoe verlaag ik mijn cholesterol waarde?

Dat is de vraag waar jong en oud zich mee bezig houdt. Te veel cholesterol vernauwd en verkalkt de aderen. Hierdoor moet het hart harder pompen en ontstaat er een hoge bloeddruk. Als je ouder wordt, stijgt het gehalte van slechte cholesterol in het bloed. Maar ook bij jonge mensen kan door onbalans in het lichaam een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk voorkomen. Een hoge waarde van het slechte cholesterol verhoogt het risico op een hartaanval en beroerte. Je cholesterol waarde verlagen is daarmee een doel voor zowel jong als oud.

Oorzaken

Uit onderzoeken blijkt dat één op de acht mensen in Nederland een verhoogd cholesterol heeft. Hier liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Biologische oorzaken zijn bijvoorbeeld erfelijkheid, diabetes, verminderde werking van de nieren en/of schildklier en ouderdom. Oorzaken die voortkomen uit iemands levensstijl zijn beweging, roken en ontspanning.

Medicatie

Voor het verlagen van cholesterol worden al snel medicijnen voorgeschreven. Cholesterol wordt aangemaakt in de lever en darmen. In deze organen kan cholesterol verlaagd worden. De cholesterolverlagende medicijnen worden actief in de lever en remmen de aanmaak van cholesterol. Zogenaamde cholesterol-absorbtieremmers werken via de darm. Deze worden ook wel eens samen met cholesterolverlagende medicatie gebruikt. Daarnaast worden fibraten en nicotinezuurpreparaten gebruikt voor de verlaging van de cholesterol waarde. Deze verhogen namelijk het goede cholesterolgehalte (HDL) en verminderen de hoeveelheid triglyceriden (vetten). Ze verlagen echter niet het gehalte slechte cholesterol (LDL).

Voeding

De cholesterol waarde kan ook verlaagd worden met gezonde en gevarieerde voeding. Producten met onverzadigde vetten en plantesterol zijn geschikt voor het verlagen van de cholesterol waarde. Plantesterolen gaan de opname van cholesterol in de darmen tegen. Ze zijn te vinden in plantaardige oliën, noten en granen. Producten met plantesterol zijn niet voor iedereen geschikt; mensen die cholesterolverlagende medicijnen innemen kunnen er beter van af blijven. Overleg altijd met de dokter over het gebruik van producten met plantesterol. Meer informatie over cholesterol is te vinden op www.hartstichting.nl. Op deze website vindt je ook meer tips bij de vraag: 'hoe verlaag ik mijn cholesterol waarde?'.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021