Excite

Verliefd op een gadget?

Misschien ken je het gevoel. Je schaamt je er voor, maar je bent een beetje verliefd op je telefoon. Of je MacBook. Of je rekenmachine. Het klinkt raar, maar echte liefde voor een gadget bestaat. Een onderzoek in het Journal of Consumer Research levert het bewijs.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Arizona State University, die wel eens wilden weten of mensen niet overdreven als ze claimden een speciale band te hebben met hun laptop. Door honderden mensen te volgen kwamen ze erachter dat sommigen aanleg hadden om gevoelens te ontwikkelen voor gebruiksvoorwerpen.

De onderzoekers noemen het fenomeen ‘liefde voor materiële bezittingen’, waarbij een persoon ‘een emotionele band met een object begint als substituut voor een inter-persoonlijke relatie.’

Overigens moet er wel bij gezegd worden dat de liefde voor dode dingen wel alleen voorkomt bij mensen die een surrogaatrelatie zoeken omdat menselijk contact ze vreemd is. Het onderzoek wees uit dat mensen die dergelijke relaties aangaan meer geld uitgeven aan gadgets dan andere mensen die wel vrienden en partners hadden.

‘Als mensen hebben we sterk de neiging om van andere mensen te houden. Personen die deze mogelijkheden niet hebben, kanaliseren hun liefde richting iets anders,’ aldus hoofdonderzoeker John Lastovicka. Liefde voor dode dingen bestaat dus. Maar mocht je gevoelens hebben voor je iPad is het misschien verstandig om iets leuks te gaan doen en mensen te ontmoeten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker khalid Albaih

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021