Excite

Verliefdheid duurt langer dan gedacht

Een verliefdheid gaat niet zomaar over, maar kan ettelijke jaren duren. Dat blijkt uit nieuw wetenschappenlijk onderzoek. Voor het onderzoek werden koppels getest die net verliefd waren, maar ook koppels die al jaren bij elkaar waren.

De wetenschappers lieten alle proefpersonen een foto zien van hun partner en bestudeerden ondertussen het brein van die proefpersonen. Uit die studie bleek dat het zien van een foto van een geliefde het deel van de hersenen dat dopamine verwerkte activeerde. Dit stofje geeft mensen een goed gevoel en komt bijvoorbeeld vrij bij het drinken van alcohol of het eten van iets lekkers. Die waargenomen activiteit kwam niet naar voren als de proefpersonen een foto van iemand anders zagen, een vriend of iemand die op hun geliefde leek.

Dezelfde test werd uitgevoerd op proefpersonen die al jaren samen waren. Zelf hadden deze proefpersonen gezegd dat ze nog net zo verliefd waren als toen ze elkaar net leerden kennen. Uit het onderzoek van deze mensen bleek dat vooral de mensen die zelf zeiden nog erg verliefd te zijn, ook meer activiteit vertoonden in hun hersenen.

Uit het onderzoek bleek ook een duidelijk verschil; bij jonge geliefden is er ook sprake van activiteit in het hersendeel dat betrokken is bij spanning en obsessies. Bij oudere geliefden was dat niet zo, maar was wel extra activiteit op te merken in het deel dat te maken heeft met het voelen van verbondenheid.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Candida.Performa (on vacation)

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020