Excite

Vermelding calorieën bevordert minder eten

Uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad British Medical Journal bleek dat een vermelding van het aantal calorieën op de verpakking leidt tot verminderd eetgedrag onder een op de zes mensen.

Al sinds 2008 is in New York het junkfood voorzien van energie en calorietabellen. Voordat de maatregel in werking trad, ondervroegen onderzoekers al in 2007 ruim 7000 consumenten in 168 fastfood restaurants. In 2009, nadat de maatregel al een jaar van kracht was, werden nog eens ruim 8000 consumenten ondervraagd.

Het resultaat was dat bij de drie ketens waar het aantal calorieën werd vermeld op de verpakking, waaronder McDonalds, Kentucky Fried Chicken en Burger King, er gemiddeld genomen minder calorieën werden verorberd. Bij Subway, waar de grote porties voedsel juist worden gepromoot, ging de gemiddelde calorie-inname juist flink omhoog.

In Amerika is minstens een derde van de volwassen en bijna een vijfde van alle kinderen en tieners zwaarlijvig. Daarom pleiten de onderzoekers van het British Medical Journal dat de vermelding van het aantal calorieën verplicht moet worden gesteld, omdat zij het als de eerste stap beschouwen in de bestrijding tegen zwaarlijvigheid.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020