Excite

Verstoord dagritme vergroot kans op borstkanker

  • © Getty Images
Wie een onregelmatig ritme heeft, heeft daarmee een grotere kans op borstkanker. Tenminste, bij vrouwen met erfelijke gevoeligheid voor borstkanker wordt de kans op deze ziekte hierdoor vergroot. Van alle vrouwen die borstkanker krijgen, heeft ongeveer 5 tot 10 procent ook erfelijke aanleg hiervoor.

Onderzoekers merkten al jaren dat vrouwen die in nachtdiensten werkten vaker borstkanker kregen, maar konden nooit helemaal bewijzen waar dit aan lag. Er was namelijk ook altijd de mogelijkheid dat mensen die nachtdiensten draaiden, ook minder sporten, ongezonder eten of meer alcohol dronken.

Nu hebben echter een aantal Nederlandse onderzoekers muizen ook erfelijk gevoelig gemaakt voor borstkanker, waardoor heel gericht onderzoek kon worden gedaan Bij kankergevoelige muizen met een normaal dagritme liet de ziekte zich na ongeveer 50 weken zien. Bij muizen met een verstoord dag-nachtritme was dit gemiddeld ongeveer 8 weken eerder.

Om er zeker van te zijn dat er geen andere invloeden waren, kregen de beide groepen muizen hetzelfde te eten en mochten ze de hele dag doen wat ze wilden. Bij de groep met het verstoorde leefritme werd om de week dag en nacht omgewisseld door op een ander deel van de dag het licht aan te doen. Dit bleek dus een behoorlijk groot effect te hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021