Excite

Vertrouw jij op online reviews?

Meningen van anderen tellen vaak veel meer dan de meningen van fabrikanten of bedrijven. Zij hebben er immers baat hij als een product gekocht wordt. Andere gebruikers hebben er echt ervaring mee en hebben niets te winnen bij een oneerlijke review. Tenminste, dat zou je denken.

Tegenwoordig is het echter lang niet meer zo vanzelfsprekend dat reviews van anderen gebaseerd zijn op een daadwerkelijke ervaring. Dit bleek maar al te sterk toen een grote uitgever cadeaubonnen aanbood aan iedereen die een door hen uitgegeven boek zou belonen met een review met vijf sterren.

Voor bedrijven en fabrikanten is het duidelijk dat positieve reviews de verkoopcijfers omhoog trekken. Zij doen er dan ook van alles aan om ervoor te zorgen dat mensen positief over hun product praten. Door bijvoorbeeld cadeaubonnen uit te delen, maar ook door gratis artikelen weg te geven. Een derde manier – en die is nog gevaarlijker dan de andere manieren – is het zelf plaatsen van positieve reviews.

In dat geval melden werknemers van bedrijven zich aan bij verschillende fora en online winkels en geven ze hun eigen producten het volle aantal sterren. Zo lijkt het net alsof een product heel goed is, terwijl de waardering in werkelijkheid gewoon gemanipuleerd wordt.

Hoe je er dan wel achter komt of een product goed of slechts is? Kijk op verschillende websites en zorg dat je een breed beeld hebt van meningen. Dan is de kans groot dat je een goed beeld krijgt van de wérkelijke waardering van een product!

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021