Excite

Verwen je hart met een middagdutje!

Een middagdutje is helemaal niet alleen voor oude mensen; het is juist heel goed voor je hart. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. In het bijzonder blijken dutjes van ongeveer 45 minuten een erg positieve uitwerking te hebben.

De dutjes moeten wel in een bepaald ritme passen; de mensen die er het meeste baat bij hebben, hebben net een stressvolle gebeurtenis achter de rug. Denk aan een examen, een beoordelingsgesprek of een slechtnieuwsgesprek. Tijdens een middagdutje krijgt je hart dan de mogelijkheid om zich te herstellen van de 'schrik'.

Voor het onderzoek werden 85 gezonde studenten onderzocht. Zij werden opgedeeld in twee groepen. De eerste groep deed een dutje na een stressvolle gebeurtenis, terwijl de andere helft wakker moest blijven. Beide groepen moesten nadien een vragenlijst invullen en verschillende tests uitvoeren. Tijdens de tests werden onder meer de hartslag en de bloeddruk van de kandidaten gemeten. De bloeddruk van de groep die mocht slapen bleek lager te zijn dan die van de andere groep.

Naar aanleiding van hun onderzoek concludeerden de wetenschappers dat mensen gemiddeld al twee uur korter slapen dan een halve eeuw geleden. Dit zou op de lange termijn best eens serieuze gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Voor het middagdutje echter standaard in het bedrijfsleven wordt, willen de onderzoekers graag nog wat verder onderzoek uitvoeren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker luistxo eta marije

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021