Excite

Hoe kun je een plek aanvragen in een verzorgingshuis?

Als je zelf of een familielid niet meer zelfstandig kan wonen door bijvoorbeeld ouderdom of ziekte, of als de familie de zorg niet op zich kan nemen, kun je aanspraak maken op een plaats in een verzorgingshuis. Mensen die tijdelijk zorg nodig hebben, zoals tijdens een revalidatie, kunnen ook een periode in een verzorgingstehuis wonen.

Verzorgingshuis of verpleeghuis?

Het verschil tussen een verzorgingshuis en een verpleeghuis zit hem in de manier van zorg die verleend wordt. Een verzorgingstehuis is niet noodzakelijk gerelateerd aan ziekteverzorging. Ook mensen die enkel uit oudersom hulp nodig hebben bij het wassen, naar bed gaan, aankleden en eten, kunnen terecht bij een verzorgingshuis. Een verpleeghuis vangt in tegendeel tot een verzorgingshuis ook deels medische behandeling op. Dit kan zowel interne als externe zorg zijn: patiënten kunnen ook thuis verpleegd worden. Als de medische behandelingen in een verzorigngshuis te zwaar worden, kun je doorgestuurd worden naar een verpleeghuis.

Verzorgingshuis in de buurt vinden

Via websites zoals Zorgbelang Nederland en KiesBeter kun je op basis van locatie en specifieke zorg een zorginstelling zoeken die past bij de medische behoeften die je nodig hebt. Er zijn ook tehuizen waarbij speciaal rekening gehouden wordt met religie of bijzondere diëten. Mochten de website geen uitkomst bieden, dan kun je altijd terecht bij het regionale zorgkantoor.

Plek aanvragen in verzorgingshuis

Voordat je in aanmerking komt voor een plek in een verzorgingshuis moet er een indicatie gemaakt worden van de zorgbehoefte. Dit gaat via Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of via de huisarts. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en prijs van zorginstellingen behoorlijk kan variëren. Via de website van KiesBeter kun je gemakkelijk zorginstellingen vergelijken. Als er acute zorg nodig is komt het soms voor dat er in het verzorgshuis van keuze geen plek is, waardoor je moet uitwijken naar een andere.

Kosten verpleeghuis

Een deel van de kosten van een verblijf in een verzorgingshuis worden vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De rest moet betaald worden via een eigen bijdrage, die afhankelijk is van de hoogte van je inkomen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent hoe hoog de eigen bijdrage is. Via Kies Beter kun je kijken naar de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019