Excite

Vet eten werkt verslavend

Je herkent het vast: je trekt een zak chips open om een paar handjes te nemen, en een kwartiertje later kijk je tegen de bodem van een lege zak aan. Eenmaal begonnen is het wel heel erg moeilijk om weer te stoppen met eten van die krokante schijfjes. Maar gelukkig is er een wetenschappelijke verklaring voor! Ons lichaam wíl die zak namelijk graag leeg.

Op het moment dat we vet eten naar binnen werken, begint het lichaam de stof endocannabinoïde aan te maken. Dat stofje is nauw verwant aan een stof in cannabis, een drug die er ook al voor zorgt dat we honger krijgen.

Volgens onderzoeker Daniele Piomelli bewijst dit maar weer eens dat honger een complex iets is. ‘Wanneer we weer eens de vriezer induiken om een bak ijs te pakken, dan gebeurt er veel in ons lichaam. Als we die puzzel kunnen oplossen, dan hebben we er veel aan.’

Het onderzoek werd uitgevoerd op ratten die vet eten voorgeschoteld kregen. Zodra dit naar binnen werd gewerkt, kwam er endocannabinoïde vrij, dat gelijk naar het spijsverteringskanaal ging. De onderzoekers denken een belangrijke stap voorwaarts gemaakt te hebben. Zo wordt er aan een pil gedacht die de werking van de stof blokkeert, waardoor we niet meer te veel en te vet eten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020