Excite

Vet komt terug na liposuctie

Je herkent het misschien: Je sport je een breuk en hebt al in weken niets lekkers meer gegeten. Toch blijven bepaalde delen van je lichaam voorzien van een laagje vet. Een oplossing hiervoor is liposuctie, maar ook dat is geen wondermiddel. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je het vet gewoon weer terug krijgt, al is het dan op andere plekken.

Tijdens het onderzoek werd bij vrouwen die niet aan overgewicht leden vet weggehaald van de onderbuik en van de dijen. De controlegroep kreeg uiteraard geen liposuctie, maar mochten deze na het onderzoek alsnog met korting ondergaan.

De onderzoekers van de Universiteit van Colorado zagen dat het vet bij alle vrouwen weer terugkwam, zelfs bij proefpersonen die maar een klein beetje hadden laten weghalen. Na ongeveer een jaar zat het er gewoon weer aan. Niet op de plek waar het vandaan kwam, maar bijvoorbeeld bij de triceps en de schouders.

Het verbaasde de wetenschappers niets. Ze wisten namelijk al langer dat het lichaam erop gebrand is om vet als het ware te verdedigen. "Dit is gewoon weer een hoofdstuk in het boek Je Kan Moeder Natuur Niet voor de Gek Houden," aldus hoofdonderzoeker Rudolp Leibel.

Het is trouwens niet zo dat je liposuctie dan maar moet doorstrepen als optie om van de rolletjes af te komen. Ondanks dat het vet weer terugkwam, waren de vrouwen gemiddeld genomen toch blij met het resultaat. Het was ze immers gelukt om van het vet op de probleemplekken af te komen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker salimfadhley

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021