Excite

Je vetpercentage meten met een weegschaal

Je gewicht zegt niet alles. Je vetpercentage is ook belangrijk. Des te meer vet je hebt, des te 'dikker' je bent, zelfs als dat aan je gewicht niet altijd af te lezen is. Daarom is het handig om je vetpercentage te meten met de weegschaal. Hierbij moeten echter wel wat kanttekeningen geplaatst worden.

Een gezond vetpercentage

Gezonde mannen hebben een vetpercentage tussen de 10 en 20 procent. Voor vrouwen ligt een normaal vetpercentage tussen de 20 en de 30 procent. Dit geldt voor mensen tussen de 20 en 30 jaar oud en met een BMI (body mass index) dat lager is dan 25. Als je BMI gelijk blijft, mag je voor elke volgende 10 jaar ongeveer 2 procent bij het percentage optellen.

Vetpercentage meten met een weegschaal

Je kunt je vetpercentage bij de huisarts of in de sportschool laten meten, maar het is handiger als dit gewoon thuis kan. Nu zijn er speciale weegschalen die die mogelijkheid bieden. Hierbij moet je met blote voeten op de weegschaal gaan staan. Er wordt dan een heel zwak elektrisch stroompje van de ene naar de andere voet geleid. De weerstand die het stroompje tegen komt, geeft een indicatie van het vetpercentage. Als je vooraf je leeftijd, geslacht en lengte invoert, wordt de weerstand met je gewicht gecombineerd en geeft de weegschaal je vetpercentage weer.

Niet waterdicht

Deze methode is echter niet helemaal waterdicht. Er zijn veel andere factoren die invloed hebben op de resultaten. Zo kunnen de resultaten anders uitpakken als je net gesport hebt of niet, of je gedronken hebt of niet, of je zwanger bent, koorts hebt of gewoon al wat ouder bent. Kortom; de betrouwbaarheid van deze meting is matig.

Hoe dan wel?

Hoe kun je er dan wel achter komen of je vetpercentage gezond is? Bijvoorbeeld door je BMI te berekenen. Dat is je lichaamsgewicht in kilo's gedeeld door je lichaamslengte in meters, in het kwadraat. Ook kun je de tailletest doen. Daarbij meet je je taille. Als je als man tussen de 79 en 94 cm uitkomt, heb je geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voor vrouwen ligt dit op 68 tot 80 cm. Ook dan zit het dus goed met je vetpercentage.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019