Excite

Vette vis eten verkleint kans op postnatale depressie

Tijdens je zwangerschap veel vette vis eten verkleint de kans op een postnatale depressie. Uit onderzoek blijkt dat omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk zijn en de gezondheid van vrouwen – ook na de zwangerschap – een enorme boost geven. Deze vetzuren zijn vooral te vinden in vette vis.

Op dit moment heeft ongeveer dertien procent van de nieuwe moeders last van een postnatale depressie. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn en in het ergste geval duurt zo’n depressie langer dan een jaar.

De resultaten van dit onderzoek willen echter niet zeggen dat zwangere vrouwen maar massaal aan de vette vis moeten. Te veel vette vis kan namelijk weer slecht zijn voor de ontwikkeling van de baby. Het is dus essentieel om een goede balans te bereiken.

Voor het onderzoek werden twee groepen zwangere vrouwen met elkaar vergeleken. De ene groep nam vanaf de 24e week van de zwangerschap vijf keer per week een omega-3 capsule van 300 mg, terwijl de andere groep een placebo kreeg. De vrouwen die de pillen met omega-3 geslikt hadden, scoorden beter op de vragenlijst die te maken had met de symptomen van een postnatale depressie. Ze voelden zich minder vaak gespannen en hadden minder last van een gebrek aan eigenwaarde. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat gezond eten tijdens de zwangerschap van essentieel belang is, voor de gezondheid van moeder en kind.

Afbeelding: Flickr account Jonas N

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021