Excite

Vetzuren belangrijk voor gezond hart

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Graz blijkt dat vetzuren essentieel zijn in het voorkomen van hartproblemen. Maar dat betekent niet dat je daarom maar extra vet moet gaan eten.

Die vetzuren zijn afkomstig uit een opeenstapeling van vetten in verscheidene weefsels, zoals spieren, lever en de hartspier. Bij mensen die te dik zijn is het vetzuurmetabolisme verstoord, waardoor het mechanisme niet meer goed werkt.

Een deel van het lichaamsvet wordt in vetdruppeltjes bewaard. Bepaalde enzymen maken hieruit vetzuren vrij die belangrijk zijn voor de energiehuishouding van het hart. Worden deze vetzuren niet vrijgegeven, dan kan dat uiteindelijk tot dodelijk hartfalen leiden. Bij muizen die deze enzymen niet waren vrijgegeven, waren er meer hartproblemen te bespeuren dan bij gezonde muizen tijdens het onderzoek. Met de resultaten uit het onderzoek zouden er uiteindelijk medicijnen geproduceerd kunnen worden die de werking van deze enzymen overnemen.

"Op dit moment zijn we dan ook met een studie gestart, waarbij we onderzoeken of ook deze patiënten gebaat zijn bij behandeling met dit medicijn. We verwachten eind dit jaar de eerste resultaten," aldus één van de onderzoekers van de Universiteit van Maastricht tegen VMT.nl.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020