Excite

Vieze lenzen veroorzaken steeds vaker oogschade

  • © Getty Images
Oogartsen krijgen steeds vaker te maken met patiënten die oogschade hebben opgelopen door het verkeerde gebruik van lenzen. Of beter gezegd: het gebruik van vieze lenzen. Honderden mensen belanden elk jaar weer in het ziekenhuis met hoornvliesontstekingen die veroorzaakt zijn door slecht schoongemaakte zachte lenzen. Die lenzen vormen namelijk een heerlijke broedhaard voor bacteriën.

Volgens oogarts Tjeerd de Faber van oogziekenhuis Rotterdam bestellen steeds meer mensen hun lenzen via internet, waar ze geen goede informatie krijgen over het juist reinigen van hun lenzen. Zo zijn er veel mensen die ze bijvoorbeeld schoonmaken met kraanwater in plaats van speciale lenzenvloeistof en die nooit het bewaarbakje uitkoken. Als dat niet gedaan wordt, is de kans op hoornvliesontsteking en blijvend wazig zicht erg groot.

Tot vorig jaar kregen de specialisten van het VUmc in Amsterdam ongeveer 80 gevallen hiervan per jaar binnen. Vorige maand waren er echter al vijf patiënten binnen twee weken. En het academisch centrum krijgt dan alleen nog de echt ernstige gevallen binnen; de rest gaat naar de huisarts of het streekziekenhuis. Vorig jaar kwamen er in Rotterdam maar liefst 500 mensen met een hoornvliesinfectie binnen. Vijftig van hen moesten een week in het ziekenhuis blijven en tien van hen hadden uiteindelijk een transplantatie nodig.

Vooral dragers van zachte lenzen moeten heel goed oppassen hoe ze met hun lenzen om gaan. Door even in het oog te wrijven of door een zandkorreltje kunnen er in het hoornvlies kleine wondjes ontstaan. Die zijn normaal gesproken heel snel weer hersteld, maar dat gebeurt niet als je er een zachte lens overheen doet. Die sluit het oog namelijk af, waardoor de bacteriën - die zich daar op bevestigen als je de lenzen niet goed schoonmaakt - vrij spel hebben en meer schade kunnen berokkenen. Voor wie hier regelmatig last van heeft, is laseren misschien een betere optie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021