Excite

Vis eten kan dodelijk zijn

De kook- en gezondheidsboeken staan er vol van: eet regelmatig vis, dat is goed voor je. Het boek De Huilende Zee laat een nieuw geluid horen. Volgens schrijver en oceaanliefhebber Dos Winkel is vis eten dodelijk. Vissen die in de zee zwemmen, zitten namelijk vol met troep.

Een van de grootste fabels rond het eten van vis is dat iedereen voldoende visolie binnen moet krijgen. In visoliezit namelijk omega-3. Dit vetzuur wordt niet door ons lichaam aangemaakt, maar zou wel de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat juist de mensen die géén vis eten, veel minder vaak hart- en vaatziekten krijgen.

Daarnaast bevat vis – en dan met name vette vis, die vaak juist als meest gezond wordt aangemerkt – veel gifstoffen. Denk aan brandvertragers, kwik, dioxines, pcb’s en zware metalen. Deze stoffen komen allemaal in de zee terecht en worden zo door vissen opgenomen. Dat dit ook invloed heeft op de gezondheid van mensen, blijkt wel uit het feit dat in sommige dorpjes in Japan talloze kinderen gehandicapt zijn geboren, omdat daar nog heel veel walvis en dolfijn gegeten wordt, vissen die bekend staan om het dragen van veel kwik.

Winkel heeft het boek geschreven om mensen meer bewust te maken van de gevaren van vis. Eerder schreef hij al een boek, maar in dit geval heeft hij ook de hulp van wetenschappers ingeroepen. Het resultaat? Een overtuigend, maar tegelijkertijd angstaanjagend relaas!

Afbeelding: Flickr account bugeaters

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020