Excite

Vitamine A zuur tegen huidveroudering

Als de jaren gaan tellen merken we dat aan onze huid. Rimpels, pigmentvlekken en minder elasticiteit zijn de meestvoorkomende klachten. Wanneer de huid in zeer slechte conditie komt kan een anti-verouderingscrème niet voldoende zijn. De huisarts kan je dan een vitamine A zuur crème voorschrijven. Deze crème wordt ook ingezet bij ernstige acne.

Vitamine A zuur en rimpels

Anti-verouderingsmiddelen worden steeds populairder nu mensen meer aandacht besteden aan hun uiterlijk, ook op late leeftijd. Natuurlijk is er veel discussie over de werking van al deze antirimpelcrèmes en -serums, want wat is het effect nu echt? Vitamine A zuur crème is een middel dat wel positieve resultaten zou moeten opleveren. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de crème een positief effect heeft op de vermindering van rimpels. Helaas is vitamine A zuur een geregistreerd geneesmiddel en mag dus niet in cosmetica worden verwerkt. Bovendien is het een vrij agressief middel dat niet altijd de gewenste effecten heeft. Daarom is het alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Vitamine A zuur werking

De werkzame stof in vitamine A zuur crème is tretinoïne. Tretinoïne stimuleert de deling van de cellen van de bovenste huidlaag, waardoor oude cellen verdwijnen en je huid vernieuwt wordt. Smeren met vitamine A zuur crème moet langzaam worden opgebouwd, de arts zal je adviseren om te beginnen met een lage dosering tretinoïne van 0.01 procent en langzaam op te bouwen naar een dosering van 0.05 procent. Echt resultaat in vermindering van rimpels zie je pas na een jaar. Vanaf dat moment kun je weer afbouwen. Het kan ook zijn dat het medicijn helemaal geen effect heeft op je huid.

Vitamine A zuur bijwerkingen

Een vitamine A zuur crème is niet zonder recept verkrijgbaar. De dosering van het product is namelijk cruciaal. Vooral in het begin hebben gebruikers vaak last van een rode huid, irritatie, een branderig gevoel, jeuk, kloven en schilfers. De crème kan zelfs de conditie van de huid verslechteren, waardoor je met een ontstekingsremmer zult eindigen. Vitamine A zuur doet in sommige gevallen meer kwaad dan goed.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020