Excite

Vitamine B12 tekort, hoe komt het?

Een tekort aan vitamine B12 is een veelvoorkomend probleem bij veganisten en vegetariërs, omdat zij de vitamine onvoldoende uit hun voeding kunnen halen. Ook een kwart van de ouderen in Nederland moet vitamine B12 bijslikken in de vorm van tabletten. Een vitamine B12 tekort kan onder andere leiden tot menstruatieproblemen, concentratieproblemen en vermoeidheid. Het is dus belangrijk om goed op deze vitamine te letten.

Vitamine B12 tekort oorzaken

De oorzaak van vitamine B12 tekort kan liggen in je dieet: er komt veel van deze vitamine B12 voor in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vlees, vis en eieren. Het is dan ook niet raar dat juist vegetariërs en veganisten getroffen worden door een vitamine B12 deficiëntie. Het kan ook zijn dat je vitamine B12 opname in je bloed verstoord is. Hier zijn verschillende medische oorzaken voor, zoals problemen met de dunne darm, darm- of maagkanker, de ziekte van Crohn of een langdurig gebruik van maagzuurremmers. Deze vitamine B12 afwijkingen kunnen aangeboren zijn of door externe factoren veroorzaakt worden. Ook alcoholmisbruik of bepaald medicijngebruik kan je vitamine B12 verstoren.

Vitamine B12 tekort behandeling

De makkelijkste manier hoe je een tekort aan vitamine B12 kunt oplossen is door het slikken van hoge doseringen van de vitamine. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B12 is 2,5 microgram per dag. De maximale aanbevolen veilige dosis is 200 mg per dag. Ook door middel van vitamine injecties is een oplossing bij een tekort aan vitamine B12. Als je twijfels hebt over je voedingspatroon, raadpleeg dan een diëtist. Door middel van een speciaal aangepast voedingspatroon hoog in vitamine B12 kun je een tekort ook oplossen.

Vitamine B12 te veel

Een te hoge dosering van vitamine B12 heeft voor zover bekend geen nadelige gevolgen. De maximaal aanbevolen hoeveelheid is enkel een richtlijn die is vastgesteld door de Europese Unie. Wanneer je te veel vitamine B12 in je lichaam hebt wordt er automatisch gestopt met op opnemen van de vitamine uit de je voeding. Als er een vitamine B12 tekort dreigt stelt je lichaam de opname weer in werking.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018