Excite

Zijn vitaminepillen wel zo gezond?

Bijna iedereen heeft ze wel in het keukenkastje staan: vitaminepillen. Ze worden gebruikt om een tekort aan bepaalde vitaminen in je lichaam aan te vullen. Een pilletje per dag en je houdt de scheurbuik buiten de deur. Toch zijn er steeds meer signalen hoorbaar dat vitaminepillen niet zo gezond zijn als algemeen wordt aangenomen.

Vitaminepillen en de wetenschap

De wetenschap begint steeds meer te twijfelen aan vitaminepillen met anti-oxidanten die claimen het verouderingsproces tegen te gaan. Zo ook Deense onderzoekers die in 2008 onderzoek deden naar dit soort pillen. Ze concludeerden dat vitaminepillen in bepaalde gevallen zelfs meer kwaad dan goed deden. Vooral een overschot aan vitamine A is gevaarlijk. Volgens de Denen stijgt daardoor de kans op vroegtijdig overlijden met maar liefst 16 procent!

Ze kwamen met deze conclusie na de resultaten van maar liefst 67 studies door te nemen. Ze vonden in ieder geval geen aanwijzingen dat anti-oxidanten daadwerkelijk effect hebben. Stoffen die je uit fruit en groente binnenkrijgt, zijn dan wel weer gezond. Ook als je weet dat je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof, kunnen vitaminepillen een oplossing bieden.

De consument en vitaminepillen

De Engelse consumentenorganisatie Which? deed vorig jaar ook onderzoek naar vitaminepillen. Ze kwamen er al gauw achter dat een heleboel supplementen claims maken die niet op de wetenschap gestoeld zijn. Door middel van een enquête ondervonden ze ook nog eens dat het merendeel van de consumenten er niet van op de hoogte is dat een teveel aan vitaminen net zo schadelijk kan zijn als een tekort.

Wel of geen vitaminepillen?

Vitaminepillen slikken om het slikken is dus niet aan te raden. De kans is groot dat ze helemaal niet doen wat je ervan verwacht en ze kunnen zelfs schadelijk zijn. De situatie is natuurlijk anders als vitaminepillen worden aangeraden door medici. In dat geval is er namelijk echt sprake van een tekort dat niet door het eten van gezond voedsel kan worden aangevuld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020