Excite

Vlees eten maakt egoïstisch

Sommige vegetariërs denken het morele gelijk te hebben en kunnen zich daardoor erg uit de hoogte gedragen. Helaas voor de vleeseters blijkt uit onderzoek dat vegetariërs inderdaad vaak nettere mensen zijn.

Dat zeggen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit van Tilburg. Aan vlees denken blijkt ons namelijk te veranderen in regelrechte hufters. Proefpersonen moesten eerst naar een stukje vlees kijken en daarna een verdeelspel doen. Ze bleken egoïstischer te zijn dan een controlegroep die naar een plaatje van een boom had moeten kijken. Daarnaast staken ze minder snel een helpende hand uit en hadden ze de neiging om te denken dat wanneer er brand uitbrak, zij de eersten zouden moeten zijn die geholpen moesten worden.

Ook lijkt het erop dat onzekere mensen de neiging hebben om vlees te bestellen, om zo een gevoel van superioriteit te krijgen. Volgens de onderzoekers heeft vlees namelijk ook een symbolische betekenis.

"Denk aan rijden in een Hummer of in een Fiat Panda. Met beiden kom je er, maar een Hummer is stoerder," vertelde de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk aan Nu.nl. "Vleeseters denken ook meer in termen van dominantie en hiërarchie dan vegetariërs."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021