Excite

Tips tegen vocht vasthouden

Vocht vasthouden klinkt als een onschuldig kwaaltje, waar je misschien hooguit iets van merkt als je op de weegschaal staat. Maar dat is helaas niet zo. Vocht vasthouden gebeurt namelijk meestal als je last hebt van een medische aandoening. Het is dus een voorteken dat je zeker serieus moet nemen.

Hoe komt het dat je vocht vasthoudt?

Vocht vasthouden kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je aderen niet goed meer in staat zijn om het bloed van je benen door je lijf te pompen. Ook kan het veroorzaakt worden door je menstruatie, zwangerschap, warm weer, te veel zout eten of te veel koffie drinken, het gebruik van de pil of een verminderde werking van het hart. Ook lever- en nieraandoeningen kunnen de oorzaak zijn.

Als je het vermoeden hebt dat je meer vocht vasthoudt dan nodig is, kun je hiervoor naar de huisarts gaan. Je kunt ook zelf een testje doen, door bijvoorbeeld met je vingers in je been te drukken. Blijven je afdrukken na even goed drukken staan? Dan is de kans groot dat je te veel vocht vasthoudt. Ook als je niet speciaal aangekomen bent, maar wel merkt dat bijvoorbeeld ringen niet meer passen, dan kan dat een aanwijzing zijn.

Zo kom je er vanaf

Het lijkt wat tegenstrijdig, maar dé manier om van vocht af te komen, is door tenminste anderhalve liter water per dag te drinken. Dan houd je namelijk je binnenste actief. Beweeg verder genoeg, gebruik eventueel een andere pil en eet vooral gezond. Gebruik maar met mate zout en pas ook op met (te) gekruid eten. Vervang je bak chips door fruit en eet voldoende groente.

Medicijnen

Als de bovenstaande tips tegen vocht vasthouden bij jou niet helpen, dan kun je altijd nog medicijnen gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld speciale plaspillen verkrijgbaar op recept. Die halen bijvoorbeeld het zout uit je lichaam. Gebruik dit wel als laatste redmiddel, want plaspillen kunnen ook vervelende bijwerkingen hebben. Hierover kan je huisarts je meer vertellen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020