Excite

'Voedingssupplementen verhogen sterftekans'

Vrouwen die na de menopauze voedingssupplementen slikken lijken een hogere sterftekans te hebben. Dat is de uitkomst van een langlopend onderzoek onder 39.000 Amerikaanse vrouwen. Er moet opgemerkt worden dat de voedingssupplementen bij de vrouwen die vroeger overlijden niet noodzakelijkerwijs de doodsoorzaak vormen, maar het verband geeft wel stof tot nadenken.

45 procent meer kans op sterfte

Uit de resultaten bleek namelijk dat vrouwen die extra vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, zink en koper of multivitaminenbereidingen tot zich namen, tot 45 procent meer risico liepen op sterfte. Calciumsupplementen, daarentegen, zorgden voor een lagere overlijdenskans. Het onderzoek werd gepubliceerd in de Archives of International Medicine.

In de westerse wereld, waar de kwaliteit van leven en voeding over het algemeen erg hoog zijn, zijn voedingssupplementen eigenlijk niet nodig, zo weet Knack.be. Toch bestaat er bij veel mensen twijfel over onze voedingspatronen. Daarom wendden sommigen zich tot voedingssupplementen. Een extra vitaminepilletje en een dosis mineralen zouden beter voor de gezondheid zijn. Maar dat wordt door veel experts in twijfel getrokken. Voedingssupplementen zouden alleen voordelig zijn voor mensen met bewezen aandoeningen en ziektes.

Natuurlijke producten

Er zijn zelfs aanwijzing dat de supplementen voor gezonde mensen juist slecht zijn. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat supplementen vaak maar één stof toevoegen aan het lichaam, waardoor de balans in het lichaam verstoord zou worden. Bovendien bevatten natuurlijke producten vaak meer werkzame stoffen dan pillen of tabletten kunnen toevoegen. Vers fruit, een glas melk en vezelrijke producten lijkt dus het devies. Dan kun je de voedingssupplementen lekker laten staan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021