Excite

Leven met een voedselallergie

Iedereen wil lekker van eten kunnen genieten en voor de meesten van ons is dat ook de normaalste zaak van de wereld. Maar het leven word je een stuk ingewikkelder gemaakt wanneer je last hebt van een voedselallergie. Wat houdt een voedselallergie nu precies in en wat valt er aan te doen?

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een aandoening waarbij het lichamelijke afweersysteem te sterk reageert op bepaalde eiwitten - ook wel allergenen genoemd - in voedsel. Voedselallergieën zijn vooral veelvoorkomend bij jonge kinderen, omdat bij hen de darmen nog niet tot volledige sterkte zijn ontwikkeld. De voeding kan dan nog niet optimaal worden verwerkt door de darmen en de voedingsdelen worden niet volledig afgebroken. De wat grotere voedingsdeeltjes kunnen dan gemakkelijk allergieën oproepen. Denk maar aan koemelkallergie bij baby's. Wanneer het kind wat ouder wordt, gaan de darmen beter werken en zal ook de allergie afnemen. Vandaar ook dat de meeste voedselallergieën bij jonge kinderen voorkomen.

Voedselallergie bij oudere kinderen en volwassenen

Het kan zijn dat je ook op latere leeftijd last hebt van een voedselallergie. Het gaat dan vaak om een allergie voor noten, pinda's, fruit, zaden, et cetera. Je afweersysteem reageert dan versterkt op de eiwitten in deze voedingsmiddelen. Je lichaam maakt dan zogenaamde antistoffen aan tegen de eiwitten waarvoor je allergisch bent. Bij niet-allergische mensen worden deze antistoffen niet aangemaakt. Het zijn juist die antistoffen die voor de allergische reactie en de symptomen zorgen. Denk hierbij aan de welbekende, maar niet minder vervelende symptomen van allergie zoals jeuk, huiduitslag, diarree, overgeven, hoofdpijn en loopneus.

Erfelijkheid van voedselallergie

In de ontwikkeling van een voedselallergie speelt erfelijkheid zeker een rol. Helaas kun je daar niet veel aan doen. De mogelijkheid op een allergische reactie op bepaalde voedingsstoffen krijgt de baby al bij de geboorte mee en hangt af van de genstructuur van beide ouders. Dat betekent echter niet dat het kind ook daadwerkelijk allergische reacties zal ondervinden. Daarvoor zijn ook omgevingsfactoren van belang.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018