Excite

Kinderen voorbereiden op de tandarts

Maar weinig mensen gaan met plezier naar de tandarts. Hoewel het helemaal niet eng of vervelend hoeft te zijn, slaan veel mensen hun beurt liever over. Dat geldt helemaal voor kinderen. Gelukkig kun je hen voorbereiden op de tandarts, waardoor een bezoek ineens zo eng niet meer is. Mogelijk wordt het dan zelfs leuk!

Goede mondverzorging

Wie zijn of haar kinderen wil voorbereiden op de tandarts, dient vooral veel aandacht te hebben voor mondhygiëne. Wie immers goed zijn of haar tanden poetst, heeft een veel kleinere kans op gaatjes en dus op nare ervaringen bij de tandarts. Eventueel kun je kinderen ook leren flossen. Doe dit wel pas als ze hier oud genoeg voor zijn; bij melkgebitjes is dit vaak nog niet nodig. De tanden staan dan namelijk nog wat verder uit elkaar, waardoor er minder makkelijk vuil tussen komt te zitten. Ook het gebruik van mondwater kun je nog even overslaan; de kans op inslikken is vrij groot en dat is niet goed voor je gezondheid.

Geef het goede voorbeeld

Ook belangrijk is het goede voorbeeld geven. Als je zelf steeds tegen je tandartsbezoek aan zit te hikken, dan is het niet verwonderlijk dat je kinderen er ook niet naar uitkijken. Zelfs als je niet dol bent op de tandarts, laat dat dan niet merken. Eventuele ingrijpende behandelingen kun je apart in laten plannen, zodat ze daar niets van meekrijgen. Maak een tandartsbezoek niet groter of enger dan het is; het gaat gewoon om een controle van je gebit, net zoals je fiets bijvoorbeeld regelmatig gecontroleerd wordt.

Kleinigheidje

Naast voorbereiden op de tandarts is de beloning natuurlijk ook van belang. Veel tandartsen hebben kleine speeltjes voor kinderen, waar ze na hun controle een keuze uit kunnen maken. Heeft jouw tandarts dat niet, dan kun je je kinderen zelf iets leuks geven na een bezoek, of hen laten kiezen wat er die avond op het menu staat. Zo maak je er iets leuks van.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021