Excite

Symptomen en behandeling van een voorhoofdsholteontsteking

Het begint zo onschuldig, met een kleine verkoudheid. Maar voor je het weet, heb je een heuse voorhoofdsholteontsteking te pakken. Niet prettig, want dat kan een behoorlijk drukkend gevoel opleveren. Bovendien duurt het veel langer voor een voorhoofdsholteontsteking is genezen. Voorkomen is het gunstigst, maar een snelle signalering en behandeling kunnen de problemen ook verkleinen.

Symptomen van een voorhoofdsholteontsteking

Een voorhoofdsholteontsteking begint vaak met een verkoudheid. Dat betekent dat je last hebt van een loopneus, traanogen, hoofdpijn, niezen en een droge keel. Waar een verkoudheid echter na een paar dagen ophoudt, levert een voorhoofdsholteontsteking na een paar dagen symptomen op als een verstopte neus, het verdwijnen van smaak en reuk, een bonzende hoofdpijn en zelfs koorts. Ook een drukkend gevoel is een belangrijk kenmerk van een voorhoofdsholteontsteking. Hier hebben mensen vaak vooral last van bij het voorover bukken.

Verloop

Niet iedere verkoudheid mondt uit in een voorhoofdsholteontsteking. Meestal is er dan sprake van een verwaarloosde verkoudheid, waardoor een bijholte ontstoken kan raken. De meeste mensen zijn binnen een dag of tien van hun voorhoofdsholteontsteking af, maar het kan ook langer duren.

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als de symptomen langer dan een week aanhouden. Ook als je langer dan drie dagen last hebt van koorts, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Die kan ontstekingsremmende middelen voorschrijven.

Hoewel een voorhoofdsholteontsteking over het algemeen vanzelf overgaat, kun je last krijgen van chronische klachten als je de ontsteking niet op de juiste manier behandelt. Ga er dus niet te lichtvaardig mee om, maar doe echt even rustig aan.

Zelf doen

Je kunt zelf ook het een en ander doen om de klachten van je voorhoofdsholteontsteking te beperken. Denk aan je weerstand, haal regelmatig een frisse neus, zorg voor extra vitamine C en A en drink lekker wat kruidenthee. Adem ook zoveel mogelijk door je neus en snuit deze zo min mogelijk. Zo voorkom je overdruk op je neus.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020