Excite

Voorkeurshand bepaalt keuze

Als zelfstandige mensen willen we graag geloven dat onze keuzes worden bepaald door onze vrije wil. Dat dat concept achterhaald is bewezen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania. Zij lieten zien dat linkshandige mensen, producten en mensen aan hun linkerkant vaker als goed beschouwen. Rechtshandigen hebben dat, je raadt het al, met dingen aan de rechterkant. En het kan nog gekker, want als je ze dwingt om bijvoorbeeld een tijdje met links te schrijven, dan slaat hun voorkeur ook om.

De wetenschappers lieten mensen kiezen uit bijvoorbeeld sollicitanten. Daar bleek dat de voorkeurshand vaak bepaalde wie als positief werd beschouwd. Rechtshandige proefpersonen kozen bijvoorbeeld vaker voor sollicitanten die aan de rechterkant zaten. Vervolgens kregen ze een handschoen over hun dominante hand en werd hen gevraagd een aantal werkjes uit te voeren. Verrassend genoeg kozen ze daarna vaak voor de andere kant.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van het onderzoek een bewijs dat onze keuzes door meer worden bepaald dan alleen ons verstand. "Als het dragen van een skihandschoen je oordelen over goed en slecht al kan veranderen, is het brein misschien buigzamer dan we dachten," aldus hoofdonderzoeker Daniel Cassanto.

Afbeelding: Flickr, gebruiker richardmasoner

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020