Excite

Voorlezen goed voor huilbaby's

  • © Getty Images
Voorlezen is goed voor alle baby's, maar in het bijzonder voor huilbaby's. Die blijken op een positieve manier beïnvloed te worden door het voorlezen van bijvoorbeeld een boek. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Heleen van den Berg, die dinsdag promoveert aan de universiteit van Leiden.

Volgens Van den Berg huilen deze 'temperamentvolle baby's' vrij veel bij dagelijkse dingen, zoals gewoon aan tafel zitten of in bad gaan. Dat zorgt weer volgens een negatieve interactie tussen ouder en kind, aldus Van den Berg. Ouders reageren namelijk overmatig op het huilen of negeren de kinderen juist. Voorlezen kan de interactie tussen ouder en kind weer verbeteren.

Voor haar onderzoek maakte van den Berg gebruik van de uitkomsten van het BoekStart-project. Voor dit project krijgen ouders drie maanden na de geboorte van hun kind een waardebon voor een koffertje boeken en een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Na zeven maanden was duidelijk te zien dat het voorlezen een positief effect had. Ook na15 en 22 maanden was dit effect - zelfs in sterkere mate - zichtbaar.

Het lijkt erop dat juist de huilbaby's er het meest op vooruit gaan, maar ook het snelst achter kunnen blijven als ze niet voorgelezen worden. Het effect werkt dus twee kanten op. Huilbaby's blijken namelijk gevoeliger te zijn voor positieve en negatieve invloeden van hun omgeving. Omdat ouders van kinderen die snel en veel huilen door dit huilen vaak helemaal niet beginnen aan voorlezen, is het effect meestal negatief. Door de uitkomsten van dit onderzoek te publiceren, kan hierin mogelijk een kentering worden gerealiseerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021