Excite

Voorspel je sterfkans met behulp van je buikomtrek

raag je je af hoe groot de kans is dat je komt te overlijden aan hart- en vaatziekten? Dan lijkt er nu een manier om dat te voorspellen: door eens serieus te kijken naar je buikomtrek. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat hoe groter de buikomtrek is, hoe groter sterfkans in verband met hart- en vaatziekte is.

Buikomtrek

Voor mannen met een buikomtrek van 123 centimeter of meer en vrouwen met een buikomtrek van 105 centimeter of meer geldt dat ze twee keer zoveel kans hebben om te sterven aan dergelijke ziekten, dan bij ouderen met een gemiddelde tailleomtrek het geval is.

Volgens onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 58.000 ouderen die tussen de 65 en 75 jaar oud waren. De resultaten kunnen nu gebruikt worden voor een behandeling van obesitas. De projectleider van het onderzoek, Wanda Bemelmans, adviseert huisartsen nu al om te zware patiënten ook aan een meting van de buikomtrek te onderwerpen.

Andere indicatoren

Overigens is de buikomtrek niet de enige indicatie van hoe gezond iemand is; een hoog BMI levert ook het risico van vroeger overlijden op.

De opbouw van je buikvet

Uit eerder onderzoek bleek al dat het ook nog uitmaakt hoe je buikvet is opgebouwd; of het rond je organen zit of niet. Dat eerste is vrij gevaarlijk en maakt de kans op ziekten die aan overgewicht gerelateerd zijn nog een stuk groter. Het verliezen van buikvet is niet altijd makkelijk, maar kan met gerichte oefeningen en dieetadvies wel gerealiseerd worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020