Excite

Voorzichtig zonnen mag!

Urenlang in de zon bakken is nog steeds niet goed voor je, maar voorzichtig en gematigd zonnen blijkt wél beter te zijn dan gedacht. Uit onderzoek blijkt dat matig zonnen zelfs bepaalde soorten kanker zou kunnen voorkomen. Of tenminste, bijdragen aan het voorkomen.

Daarom heeft het KWF haar richtlijnen voor wat betreft zonnebaden aangepast. De nieuwe richtlijnen, en een nieuw rapport hierover, laten zien dat zonnen ook bepaalde voordelen heeft. Een belangrijk voordeel is de aanmaak van vitamine D, onder invloed van de zon. Deze aanmaak zou in ieder geval borst-, darm- en prostaatkanker kunnen helpen voorkomen.

In de nieuwe richtlijnen wordt onder meer de blootstellingsperiode wat aangepast. Eerder was het belangrijk dat je niet tussen 12 en 15 uur in de zon kwam, maar nu is het veel belangrijker om je hoofd, armen en onderarmen maximaal 30 minuten bloot te stellen aan de zon. Tenminste, in die periode.

Tussen 12 en 15 uur is de zon namelijk op haar heetst, maar zou het lichaam ook de meeste vitamine D aan maken. Een beetje zonnen kan in die periode dus zelfs goed zijn, maar overmatig zonnen kan nog steeds leiden tot huidkanker. Dat wordt dan ook nog steeds erg sterk afgeraden door het KWF.

Afbeelding: Flickr account Ed Yourdon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021