Excite

Vreemdgaan wordt veroorzaakt in de hersenen

Mannen en vrouwen die gemakkelijk verliefd worden op een ander terwijl ze een relatie hebben, hebben een verminderde controle over een bepaald gebied in de hersenen dat de zelfregulering bepaalt. Wanneer dit gebied bij mensen minder goed functioneert, zijn zij eerder en vaker geneigd tot vreemdgaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal psycholoog Johan Karremans van sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit in Nijmegen. 'Mannen met weinig zelfregulering slaan sneller op hol als ze een beauty zien en gaan ook langer door,' zegt Karremans. Het maakt daarbij niet uit of ze een goede of slechte relatie hebben. Ook gaan mannen niet alleen vreemd uit seksuele ontevredenheid. Meestal spelen sociaal-emotionele oorzaken een grotere rol.

De psycholoog onderzocht met een aantal medewerkers wat er precies in de hersenen gebeurt wanneer mensen een aantrekkelijke persoon tegenkomen. Het blijkt dat mensen met een hoge mate van zelfregulering veel minder hun best doen voor knappe mensen. ‘Als deze mensen een relatie hebben, reageren ze ook veel minder heftig op een aantrekkelijk alternatief.'

Het goede nieuws is dat vreemdgangers het gebied in de hersenen wel kunnen trainen, aldus Karremans. Het doen van testjes, meditatie of oefeningen met ‘mindfulness’, een bepaalde vorm van bewustzijn, kunnen helpen.

Het is niet bekend hoeveel vreemdgangers Nederland precies telt, maar volgens een onderzoek van psycholoog Henk Noort blijkt dat maar liefst een kwart van de Nederlanders overspelig is.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Ana_Cotta

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021