Excite

Vreetbui heeft vaak langdurige gevolgen op lichaamsvet

Wie denkt dat af en toe een vreetbui geen kwaad kan, heeft het helemaal mis. Volgens Zweedse onderzoekers kunnen vreetbuien ook op de lange termijn invloed hebben op het lichaam. Wie gemiddeld vier weken flink snackt en weinig beweegt, komt ruim 6 kilo aan. Zelfs als je daarna weer een gezond ritme oppakt, zul je hier nog last van houden.

Tenminste, in ieder geval de komende twee jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de Linkoping Universiteit. Voor het onderzoek werd een groep volwassenen van gemiddeld 26 jaar oud ondervraagd. Tijdens het onderzoek werd hun beweging beperkt. Na een bepaalde periode mocht weer gewoon gegeten en gedronken worden en waren de meeste kilo’s er zes maanden later al af. Na twee jaar bleek er echter nog zo’n 1,5 kilo niet weg te zijn. 2,5 jaar later lag die hoeveelheid zelfs op 3,1 kilo.

Een aparte controlegroep, die geen speciale restricties kreeg in verband met eten en beweging, liet geen veranderingen zien.

Bijzonder was ook dat er wel duidelijk sprake was van een toename in vetmassa na de eerste ‘vreetperiode’, maar geen afname van die massa na die periode. Het lijkt er dus op dat de vetmassa die wordt aangemaakt, niet meer afgebroken wordt. Hierdoor kan het voor iemand moeilijker worden om gewicht te verliezen en deze kilo’s ook daadwerkelijk weg te houden.

Afbeelding: Flickr account David Reber’s Hammer Photography

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021