Excite

Vroeg opstaan echt gezond?

Veel succesvolle mensen zweren erbij: om vijf uur ’s morgens opstaan. Als je dat doet, heb je voor een uur of negen – als de werkdag voor veel andere mensen begint – al tal van klussen afgerond. Je kunt dan extra productief zijn. Maar is het ook zo gezond?

Vroeg opstaan heeft een aantal voordelen. Je begint je dag voordat veel andere mensen beginnen, waardoor je erg productief kunt werken. Je wordt namelijk nog niet ‘gestoord’ door telefoontjes, mailtjes en bezoekjes en krijgt volop de kans je te focussen op een opdracht, een project of iets anders waar je mee bezig bent. Als je succesvolle mensen vraagt hoe ze zo succesvol kunnen zijn, zullen ze in negen van de tien gevallen dan ook aangeven dat dit komt doordat ze vroeg opstaan.

Natuurlijk heeft het om vijf uur opstaan ook een keerzijde: je zult vroeger naar bed moeten gaan om toch voldoende slaap te krijgen. Hoeveel vroeger? Denk aan ongeveer tien uur ’s avonds. Als je dan naar bed gaat, krijg je namelijk zeven uur slaap. Bovendien tellen de uren vóór 12 uur voor je lijf dubbel; daar heb je veel meer profijt van dan de uren na 12 uur.

Vroeg opstaan heeft dus een aantal voordelen, maar of het echt gezond is, blijft nog even de vraag. Zo zien mensen die er vroeg uit gaan er vaak oververmoeid uit, ze kunnen’s avonds bijna niet wakker blijven en krijgen ook aan het einde van de dag al wat problemen met de concentratie. Bovendien is het ritme niet echt makkelijk vol te houden, zeker niet als je ook nog een sociaal leven hebt. Ben je een ochtendmens, dan zou je het echt wel eens kunnen proberen, maar voor mensen die meer ’s middags en ’s avonds leven kan het echt een beetje teveel opoffering zijn.

Afbeelding: Guardian.co.uk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021