Excite

Vrolijk van frietjes!

Als je je gezondheid belangrijk vindt, dan zijn frietjes niet de beste keuze; ze zijn vet en weinig voedzaam. Toch hebben frietjes ook een groot voordeel; ze zorgen ervoor dat we ons beter voelen. Niet fitter, wel veel vrolijker!

Volgens onderzoekers kunnen frites er zelfs voor zorgen dat de meest grimmige buien snel verdwijnen. Bovendien maakt friet ons kalmer en rustiger. Mogelijk komt dit door de koolhydraten in de friet, of omdat de geur en de smaak ons doet denken aan fijne dingen uit onze jeugd, zoals vakanties aan het strand.

Dr. Mike Green, expert op het gebied van voedselpsychologie, vroeg 60 mannen en vrouwen om vijf minuten te kijken naar een filmpje over de vernietigende werking van de atoombom die in 1945 op Hiroshima gegooid werd. Voor en na het kijken van de video werden stemmingsvragenlijsten ingevuld. Dit werd nog een keer gedaan na het eten van friet of na het lezen.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen die friet aten, zich daarna beter voelden. Na slechts 20 minuten waren deze mensen weer helemaal kalm. Dit zou te danken kunnen zijn aan biologische effecten, maar ook aan het plezierige gevoel dat het eten van friet ons geeft. Uit eerder onderzoek is namelijk al gebleken dat koolhydraten een positief effect kunnen hebben op de stemming.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Potato Council. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de friet van een Fish & Chips winkel. Het kan zijn dat ovenfrites voor andere resultaten zorgen.

Afbeelding: Flickr account ricardo.martins

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021