Excite

Vrouw heeft vaker schuldgevoel dan man

Uit een onderzoek van het tijdschrift Stylist is gebleken dat 96 procent van de vrouwen zicht minstens een keer per dag schuldig voelt. De helft van de vrouwen heeft zelfs vier keer per dag last van een schuldgevoel.

Stylist ondervroeg voor het onderzoek ruim 1300 vrouwen en 55 mannen. Drie op de vier vrouwen gaf aan dat het schuldgevoel toenam toen ze moeder werden. Schuldgevoelens blijken verder erg slecht voor een goede nachtrust: ruim de helft van de vrouwen blijft erdoor wakker gehouden.

De belangrijkste oorzaak van schuldgevoelens zijn ongezonde eetgewoontes en een ongezonde levensstijl, gevolgd door te weinig tijd voor het gezin en verwaarlozing van het werk. Ook vriendschappen en het lichaam veroorzaken vaak gevoelens van schuld.

‘Vrouwen voelen zich schuldig omdat ze denken dat ze hun rol niet goed genoeg invullen. Ze denken dat ze tekort schieten als dochter, als moeder, als werknemer, als partner, als vriendin en als vrouw,’ zegt schrijfster Susan Carrell.

‘De echte oorzaak van dit schuldgevoel is de maatschappelijke houding tegenover vrouwen. Hen wordt geleerd dat 'goed' zijn, het hoogste goed is, en dit zowel door familie, door het onderwijs als door religie.’

Carrell zegt dat bij vrouwen meteen een schuldgevoel opduikt, wanneer ze niet iemand anders op de eerste plaats zetten, en zichzelf niet wegcijferen. Mannen voelen zich daarentegen veel minder vaak schuldig, denkt 92 procent van de ondervraagden.

Dat zou komen door het verschil in de manier waarop mannen en vrouwen verantwoordelijkheid nemen voor gemaakte fouten. Mannen zoeken de schuld ergens anders, terwijl vrouwen de oorzaak juist bij zichzelf zoeken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Evil Erin

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021