Excite

Vrouwen bellen minder met vader tijdens ovulatie

Volgens Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Miami en de Universiteit van Californië zoeken vrouwen minder vaak contact met hun vader tijdens hun ovulatie, de meest vruchtbare periode van hun menstruatiecyclus.

Uit het onderzoek, dat verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science, blijkt dat vrouwen gedurende de ovulatie 50 procent minder snel geneigd zijn om hun vader te bellen. Bellen zij hun vader tijdens deze fase van de menstruatiecyclus wel, dan duren deze gesprekken veel korter.

´Vrouwen bellen hun vader niet alleen minder vaak op vruchtbare dagen, ze hangen ook sneller op als hun vader het telefoongesprek initieert´, aldus hoofdonderzoeker Martie Haselton.

De wetenschappers beschikten niet over inhoudelijke gegevens van de telefoongesprekken, en kunnen daarom niet zeggen waarom vrouwen tijdens de ovulatie gesprekken met hun vader uit de weg gaan. Het gedrag wordt mogelijk verklaard door een onbewuste neiging om mannelijke controle tijdens vruchtbare periodes te vermijden. Het kan echter ook een meer primaire, evolutionair bepaalde reactie zijn om inteelt te voorkomen.

De resultaten zijn in elk geval vergelijkbaar met eerder onderzoek, waarbij het gedrag van dieren werd bestudeerd. Daaruit bleek dat ook vrouwelijke dieren contact met hun mannelijke familieleden tijdens vruchtbare periodes vermeden.

Het contact met de moeder neemt juist toe in de meest vruchtbare periode, vooral bij vrouwen die emotioneel sterk verbonden zijn met hun moeder. Dit kan verklaard worden door het feit dat moeders vaak een beter klankbord zijn, en hun dochters beter dan de vader kunnen helpen in de keuze van een partner.

Afbeelding: Flickr, gebruiker quinn.anya

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021