Excite

Vrouwen ervaren pijn heftiger

Een veel gehoorde stelling: Vrouwen kunnen beter tegen pijn dan mannen. Nieuw onderzoek toont echter aan dat dit naar het rijk der fabeltjes verwezen kan worden. Uit hersenscans blijkt dat vrouwen een acuter reactie op pijn vertonen.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Japanse en Britse wetenschappers aan het Wingate Institute for Neurogastroenterology, blijkt dat bij mannen die denken te gaan ervaren het deel van de hersenen dat het vermijden van pijn als functie heeft actiever wordt.

In totaal waren er 16 mannen en 16 vrouwen bij het onderzoek naar pijnervaring bij chronische aandoeningen betrokken. Terwijl ze aan een MRI-scan onderworpen werden, werd hen verteld dat er een ballonnetje in hun slokdarm opgeblazen zou worden en dat dit even pijn zou doen. Deze boodschap ontlokte aan vrouwen weinig reactie, terwijl de hersenen van mannen actief bezig waren met zich voorbereiden op de pijn.

Nadat de ballon was opgeblazen waren de resultaten andersom. Mannenhersenen lieten veel minder activiteit zien dan hun vrouwelijke tegenhangers, waarbij vooral de delen die pijn registreren en emoties verwerken oplichtten.

Volgens hoofdonderzoeker Qasim Aziz liet dit zien dat vrouwen waarschijnlijk meer emotionele waarde aan pijn toekennen, waardoor ze die pijn ook anders ervaren. "De volgende stap is meer onderzoek om te kijken of we dit kunnen gebruiken in therapie," aldus Aziz.

Afbeelding: Flickr, gebruiker John Leach

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020