Excite

Vrouwen minder gul?

Mannen vinden zichzelf best wel gul als het gaat om het geven van een fooi in de horeca. Vrouwen zijn een stuk kritischer en geven niet zomaar wat extra’s. Dit blijkt uit een fooienenquête die door ruim 2500 mensen werd uitgevoerd.

Opdrachtgever van de enquête was Restaurant.nl, een website die vooral recensies geeft over eetgelegenheden. De deelnemers van de enquête kwamen uit het netwerk van Sanoma Digital.

Bij vrouwen lijkt de fooi vooral samen te hangen met de kwaliteit van de geleverde service. Bijna de helft van de restaurantbezoekers geeft fooi als de kwaliteit van de bediening goed is. De smaak van het eten is voor veel minder mensen belangrijk. Een kwart van de respondenten geeft aan altijd een standaard bedrag als fooi te geven. Vijftien procent rondt het bedrag af naar een rond getal en geeft dat als fooi. Slechts zeven procent van de respondenten houdt zich aan de 10 procent-regel.

Mannen geven vaker dan vrouwen een standaardfooi en 21 procent van de mannen noemt de eigen fooi riant. Zij denken dat de fooi motiveert en de kwaliteit van de service verbetert. Vrouwen laten de hoogte van hun fooi afhangen van de geleverde service en geven ook gerust geen fooi als de bediening niet goed was.

Lange wachttijden, een onvriendelijke bediening en een slechte kwaliteit van eten verlagen de kans op een goede fooi aanzienlijk.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Jasondenys

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020