Excite

Vrouwen nemen veel vaker ouderschapsverlof op

Zowel mannen als vrouwen nemen vaker ouderschapsverlof op. In 2009 namen 53.000 vrouwen vrij van het werk om voor hun kroost te zorgen; dat is 41,5 procent van alle vrouwen die daar recht op hadden. Ten opzichte van 2008 betekent dat een enorme stijging. Dat jaar bleef het percentage steken op 37,8 procent.

Hoewel ook meer mannen ouderschapsverlof opnamen, blijft de aloude rolverdeling ook hier gehandhaafd. Het percentage mannen dat vrij nam steeg namelijk maar met één procentpunt, van 18,1 naar 19,1 procent. In totaal zijn dat 26.000 mannen; niet eens half zoveel als de vrouwen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er is ook een logisch verband op te merken tussen inkomen en ouderschapsverlof. Zestig procent van de hoogopgeleide vrouwen met een fulltime-baan die er recht op hadden, namen ouderschapsverlof op. Bij vrouwen met een inkomen tussen de veertig- en vijftigduizend euro lag het percentage op dertig procent. Dat is nog steeds twee keer zo vaak als vrouwen met een inkomen tussen de tien- en twintigduizend euro.

Ouderschapsverlof bestaat in Nederland pas sinds 1997. Het geeft vrouwen, maar ook mannen, de kans om tijdelijk minder te werken om voor hun kinderen te zorgen. Totdat een kind acht jaar is, hebben ouders recht op verlof. Natuurlijk is het niet verplicht om ouderschapsverlof op te nemen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Grand Velas Riviera Maya

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021