Excite

Vrouwen niet jaloerser dan mannen

Mannen en vrouwen schatten vrijwel automatisch in wie een bedreiging voor ze vormt en wie niet. Zowel mannen als vrouwen worden jaloers als ze een rivaal zien die een bedreiging kan vormen voor de relatie. Sociaal psycholoog Karlijn Massar hield een onderzoek over jaloezie. Ze kwam erachter dat een man met brede schouders bedreigend is voor mannen en een vrouw met een zandloperfiguur voor de vrouwen.

Karlijn Massar vertelt: ‘Iemand die met zijn of haar partner op een feestje komt, blijkt in een oogwenk te kunnen inschatten of het nodig is om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door in te grijpen bij een gesprek dat diegene voert met een potentiële rivaal.’ Ze zegt ook dat het helemaal niet verkeerd is om jaloers te zijn, maar dat het eigenlijk een hele gezonde reactie is. Uit haar onderzoek is ook gebleken dat vrouwen niet jaloerser zijn dan mannen, zoals eerder altijd werd verwacht. Tevens bleek dat een vrouw jaloerser is tijdens vruchtbare periodes.

Volgens Karlijn Massar heeft jaloezie te maken met de evolutie. Een aantrekkelijke vrouw stond voor vruchtbaarheid en sterke mannen konden de vrouwen in bescherming brengen. Karlijn Massar zegt dat door de evolutie jaloezie een automatisch proces is geworden.

Proefpersonen die meededen aan het onderzoek kregen zonder dat ze het door hadden in enkele milliseconden foto’s of beschrijvingen van potentiële rivalen te zien. Ze reageerden na afloop van het onderzoek duidelijk jaloerser.

Afbeelding: FlickrCC

Lees hier meer onderzoeken

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021