Excite

VUmc opent moedermelkbank

Terwijl banken in de hele wereld het door de crisis moeilijk hebben of hun deuren moeten sluiten opent het VU medisch centrum haar eigen bank. En wel een hele bijzondere. In 2011 start het Amsterdamse ziekenhuis met een moedermelkbank.

Moeders van baby’s die te vroeg geboren worden kunnen niet altijd melk geven. Door medicijngebruik bijvoorbeeld, of omdat de kersverse mama door de vroeggeboorte simpelweg nog niet genoeg melk produceert. Gezonde moeders kunnen nu hun overgebleven melk doneren bij het VUmc om dat probleem op te lossen.

Hoewel donormelk het nog altijd niet haalt bij de productie van de eigen moeder, zijn kinderen hiermee zeker beter af dan met kunstmatige melk. Het was al bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen minder kans hebben op infecties en ontstekingen aan de darmen. Het medisch centrum gaat nu onderzoeken of donormelk hetzelfde effect heeft.

In Duitsland en Frankrijk bestaan er al moedermelkbanken. Projectleider Hans van Goudoever zet zich al jaren in om dat initiatief ook in Nederland te ontplooien. Volgens Van Goudoever kan donormelk een belangrijke bijdrage leveren ‘om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen.’ Het medisch centrum verwacht dat in 2011 de eerste moeders een rekening bij de bank kunnen openen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker paparutzi

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021