Excite

Waarom lachen we eigenlijk?

Elk mens lacht. In grappige situaties, wanneer je nerveus bent, als je een compliment krijgt. Maar waarom lachen we? Daar zijn veel theorieën over, maar wetenschappers zijn het wat één ding betreft wel eens: lachen is goed voor je!

Niet alleen mensen lachen. Ook apen doen het. Vooral de lach van de bonobo en de chimpansee komt veel overeen met die van de mensen. Een groot verschil is dat apen ook kunnen lachen terwijl ze inademen. Probeer ze dat maar eens na te doen, grote kans dat het je niet gaat lukken! Mensen kunnen alleen lachen tijdens het uitademen.

Wanneer je lacht maak je in je hersenen stofjes aan die je een goed gevoel geven. Dopamine en endorfine werken pijnstillend en hebben daarom een positief effect op je lichaam. Ook neemt lachen stress weg, krijgt je immuunsysteem er een oppepper van en verlaagt het je bloeddruk. Het gezegde 'lachen is het beste medicijn' bevat dus zeker een kern van waarheid!

In de manier waarop mensen lachen zit wel veel verschil. Dingen die je grappig vindt, het geluid van je lach; volgens onderzoeker Robert Provine zijn die dingen grotendeels genetisch bepaald. Hij kwam daarachter door een tweeling te onderzoeken die apart van elkaar was opgegroeid. Opvallend genoeg lachten de twee hetzelfde en lagen ze om bijna dezelfde dingen in een deuk.

Afbeelding: Flickr, gebruiker eperales

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020