Excite

Waarom vrouwen vaker migraine hebben

Een onderzoek heeft uitgewezen waarom vooral vrouwen vaak last hebben van migraine. Dit kan ook leiden tot een doorbraak in het vinden van een effectieve behandelingsmethode tegen migraine, iets dat lange tijd nog onmogelijk leek.

Volgens het onderzoek is migraine te koppelen aan een drietal genen. Een van die genen is met name in vrouwelijke lichamen goed in staat om migraine te activeren. In het mannelijk lichaam lijkt dat gen minder effect te hebben. Hoewel migraine niet zo vaak wordt gezien als een echte volksziekte, heeft het wel degelijk veel impact. Alleen in Nederland worden al miljoenen ziektedagen opgenomen in verband met migraine en dit kost het bedrijfsleven miljarden.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Harvard Medical School en maakte gebruik van de gegevens van 23.000 patiënten. Uiteindelijk konden er drie genen direct gekoppeld worden aan migraine. De genen konden nog niet definitief aan bepaalde verschijnselen gekoppeld worden, zoals verminderd zicht of lichtflitsen.

Met de nieuwe resultaten uit dit onderzoek, kan eindelijk gezocht worden naar een effectieve behandeling tegen migraine. Tot voor kort leek migraine zich bij elke patiënt op een unieke wijze te manifesteren, waardoor het onmogelijk was om één gemeenschappelijke oorzaak aan te pakken. Nu is dat echter anders en bestaat er wel een kans dat migraine daadwerkelijk behandeld en misschien zelfs voorkomen kan worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020