Excite

Wandelen verlaagt risico op borstkanker

Lichaamsbeweging is goed voor je, dus het mag geen verrassing zijn dat wandelen het risico op borstkanker verlaagt. Maar nu heeft ook onderzoek aangetoond dat wandelen een bepalende factor kan zijn bij het remmen van de ontwikkeling van borstkanker.

Het onderzoek werd uitgevoerd over een periode van 17 jaar. In die tijd vulden ruim 73.000 vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om de twee jaar een vragenlijst in over hun gezondheid en de rol van lichaamsbeweging. In totaal kregen 4.760 vrouwen uit de groep uiteindelijk de diagnose borstkanker.

Wandelen

Van alle vrouwen bleek 47 procent regelmatig een rondje te wandelen. Vrouwen die dat minstens zeven uur per week een wandeling maakten, bleken 14 procent minder risico op borstkanker te hebben dan de groep vrouwen die wekelijks drie uur of minder aan wandelen toekwamen.

Bewegen

Niet alleen wandelen bleek belangrijk bij het verlagen van de risico op borstkanker. Allerlei vormen van matig intensief bewegen bleken gunstig voor het zoveel mogelijk uitblijven van borstkanker, zoals aerobics en dansen. Maar ook zwemmen, hardlopen en tennis zijn, zeker in combinatie met een regelmatige wandeling, goed als middel tegen de ontwikkeling van kanker. Van alle vrouwen liepen de actiefste vrouwen 25 procent minder risico op borstkanker dan de minst actieve deelnemers.

Mammogram

Overigens hadden actieve vrouwen nog meer gemeenschappelijke kenmerken. Vrouwen die regelmatig bewogen, waren over het algemeen slanker, dronken vaker alcohol, maar rookten minder vaak. Ook gebruikten ze vaker hormoonbehandelingen voor vrouwen na de overgang en hadden ze vaker in het afgelopen jaar een mammogram laten maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021